Zegels erbij?

Waarschijnlijk ben ik de enige Nederlander die niet van spaaracties houd. Ik wil ze niet, ik hoef ze niet. De “gratis boodschappenpakketten” de “korting op leuke dagjes uit” de “koopzegels” en de “gratis handdoeken”. Ik beheers geen enkele kwaliteit die ervoor zorgt dat de zegels op de spaarkaart komen, het er genoeg zijn en de vervloekte kaart ook nog op tijd wordt ingeleverd. Ik kan het niet, ik wil het niet. Daarom geef ik de supermarktzegels altijd aan de degene ná mij in de rij. Het zal u verbazen trouwens hoe weinig mensen daar nog dankjewel voor zeggen. En ze wel aannemen natuurlijk.

Maar het ergst van alles vind ik de spaarpunten op de koffie. Douwe Egberts koffie natuurlijk. En dan niet op de Senseo, die bij mij hooguit onder de categorie warme dranken valt, maar op de snelfilter maling. Ik weet niet beter, thuis werd DE gedronken, oma dronk ’t ook. En als we ergens op visite gingen waar ze Kanis en Gunnink dronken werd daar op weg naar huis schande over gesproken. Iedere keuken had vroeger zo’n la met stukjes touw, verdwaalde wasknijpers en de uitgeknipte punten. Ging er een pak koffie in de pot, dan werden de punten uitgeknipt. Dat deed je gewoon.

Mijn moeder had er ook al een hekel aan, haar verzet bestond eruit de punten niet uit te knippen maar te scheuren. In grote lappen rolden de stukken DE verpakking door de linker keukenla. Op zoek naar een paperclip of elastiekje moest ik er heel wat aan de kant schuiven. Om ze later als prop weer terug de la in te duwen. Anders ging de la niet dicht. Maar ze deed het wel. De punten. Al gaf ze ze af, want in je eentje sparen leverde toen en nu nog steeds helemaal niks op. Voor een suikerpot moest minstens de hele straat, inclusief de buurtvereniging twee jaar sparen.

En ik kan het ook niet laten. Die punten moeten uitgeknipt! Als ik al eens stiekem een verpakking weggooi zonder te knippen staart ze me aan vanuit de papiermand. (want: folie bij het grijze afval, de rest bij het papier. Ook dat nog) Oma draait zich om in haar graf, de buurvrouw voor wie mijn moeder scheurde, alle huisvrouwen die nu minstens bejaard zijn roepen “schande” in koor. Niet dat iemand het hoort, het zit in mijn hoofd. De Douwe Egberts punten gooi je niet weg. Toen ik ooit in een kraakpand woonde kreeg ik een uitbrander van een volwassen kerel met een hanenkam omdat ik de punten weggooide. Later trouwde ik met en scheidde ik van hem. Ik had ’t kunnen weten dus.

Ik wil ze niet eens, die punten. Bij mij verdwijnen ze ook in de la. De linker keukenla. Bij de messenslijper en batterijen waarvan ik niet meer weet of ze vol of leeg zijn. Ik heb een collega die er als een kind zo blij mee is, en de zeldzame keren dat ik eraan denk ze mee te nemen hebben we een hartelijk moment samen. Dat maakt het ook zo vreemd. Ik wil de punten niet uitknippen, ik doe er niks mee. Maar als ik het niet doe, dan voel ik me daar niet prettig bij. Een fenomeen waar sociaal psychologen onderzoek naar doen. Want gedrag dat afwijkt van de intentie roept gevoelens van onbehagen op. Dan is het sparen de intentie en het afwijkende gedrag het weggooien van de verpakking met de punten er nog op. Onderzoekers willen weten welke toepassingen geschikt zijn om ons aan onze intenties te laten voldoen. In het geval van Douwe Egberts lijkt me dat een perforatierandje om de punten. Dan hoef ik in ieder geval geen schaar te zoeken en wordt het punten sparen mij een stuk makkelijker gemaakt. Dat het sparen van de punten een opgelegde intentie is, ja zelfs een worsteling uit mijn jeugd, wordt hiermee niet verholpen. Misschien moet ik Douwe Egberts maar eens een brief schrijven, over dat perforatierandje. Het is dat, of proberen los te komen van mijn opvoeding.

 

©www.ingeschrijft.nl

 

3 reacties

  1. Yvette de Vries

    Zoooo herkenbaar, ik heb toen van mijn DE punten het eerste senseoapparaat gekocht. digitaal punten gespaard. Helaas ligt het apparaat op het oude apparatenkerkhof en de digitale punten zijn verloren gegaan in het digitale netwerk. Met andere woorden, sparen kost je jaren.

  2. Andre (veerman47)

    Het is van thuis ook mee gekregen om die DE punten te sparen. Maar nu niet meer hoor,eer ik van akties de punten bij elkaar heb is de aktie niet aktueel meer. Nee ,laat maar,ik doe ook niet meer mee…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.