Kunnen we het weer eens oneens zijn met elkaar?

Kunnen we het in godsnaam weer eens fatsoenlijk oneens zijn met elkaar? Zonder elkaar om de oren te slaan met hysterische politiek correcte betweterigheid? Zonder elkaar te verwijten hypocrieter te zijn dan gepast is?

De politiek correcte feministes die de hele dag KUT roepen en mannen op hun vingers tikken. Die reclamefolders napluizen op teveel roze meisjesspeelgoed, die de culture of rape verheffen tot een doemscenario waarin mannen binnenshuis horen te blijven en hun gezicht moeten bedekken als ze naar buiten willen.

De mensen die voor hun plezier de hele dag bezig zijn met het volgen van mensen waar ze van walgen. Die bewondering veinzen, of juist een beetje sarren, een beetje steken, een beetje prikken, kietelen, om het object van hun walging uit de tent te lokken. Niet om erbij te horen, maar wel een beetje om opgemerkt te worden. Om vervolgens binnen hun eigen kring goede sier te maken met verontwaardiging en grapjes ten koste van “andersdenkenden”. Om achter gesloten deuren, camera’s uit, hun eigen superioriteit te koesteren.

Over haha hipsters, haha feministen, haha racisten, haha vleeseters, haha koeienknuffelaars, haha boze vrouwen met een migratieachtergrond, haha religieuzen, haha treinspotters, haha dikke mensen, haha dahliakwekers, haha mensen die niet sporten. Haha wat DE FUCK ook maar niet in jouw elitaire straatje past.

En om dan, als ze zijn uitgelachen, in 140 tekens, BAM, even te zeggen waar het op staat. Want ja! Een mening! Die moet gehoord! Die moet je uiten! Daar heb je recht op! Dat is je plicht! Je kunt je stem niet verloren laten gaan! En daarbij, zouden mensen eens kunnen denken dat je niet meer MEE bent. Dat je wegkijkt. Dat je je conformeert aan de zwijgende meerderheid.

De zwijgende meerderheid die inmiddels zoveel media kanalen, sociaal of niet, vergiftigt met hun herkauwde mening dat er geen zwijgen meer aan is. Terug roepen moet je! Anoniem? Ja! Anoniem! Roepen!

Want iedereen die het niet met je eens is, is dom. Moet dood, ziet het verkeerd. Moet bekeerd worden. Haat aan de haters! BOE!!!! Hop, nog eens 140 tekens ertegenaan! Dat zal ze leren!

Volgers erbij, volgers eraf… Dat ruimt lekker op. Want wat moet je met mensen die niet in je straatje passen? Met mensen met een andere mening? Andere bezigheden, een ander uiterlijk. Mensen die de dingen toch nooit gaan zien zoals jij.

Die moeten weg! Oprotten! Lekker in hun eigen kliek gaan zieken. Of beter nog: van het internet af, bannen, blocken, rapporteren! Zodat je uiteindelijk alleen nog maar je eigen gelijk hoeft te halen bij je eigen mensen. Wel zo makkelijk.

Wordt het toch nog gezellig.

Of kunnen we het in de toekomst misschien weer opbrengen het fatsoenlijk oneens te zijn met elkaar? Te accepteren dat we niet hetzelfde zijn. Dat we de verschillen respecteren. Dat we elkaar niet meer naar het leven staan. Dat we ook gewoon weer grapjes kunnen maken ten koste van een ander, zonder dat we daarvoor gekielhaald, gevierendeeld en met pek en veren besmeurd via de werkgever uitgekotst worden door mensen die het allemaal beter weten?

De angel moet eruit. Ja, we moeten ons behoorlijk gedragen. Ja, iedereen verdient respect. En ja, het wordt hoog tijd dat we iets beters gaan doen dan de hele dag op elkaar letten. Alleen maar om de ander te kunnen betrappen, na te wijzen en aan de schandpaal te nagelen. Als we daar mee klaar zijn, dan kunnen we misschien ook weer wat aan onszelf gaan doen. En niet alleen om anderen, maar ook om onszelf gaan lachen. Want man, wat waren we toch explosief met zijn allen het aflopen jaar.

Stom eigenlijk. We hebben er vooral andere mensen boos mee gemaakt. Verhoudingen op scherp gezet. Verschillen uitvergroot tot onoverkoombare problemen. En alleen maar om te laten zien dat we het beste voor hebben, met elkaar. Of dan toch met de mensen uit het eigen kringetje.

Dus, mijn verzoek. Mijn wens. En als je het ermee oneens bent, dan ben je evengoed van harte welkom:

Laten we het gewoon weer fatsoenlijk oneens zijn met elkaar. En dat dat oké is.

2 reacties

  1. Klopt. Twitter is een open riool geworden en ik verwacht (helaas) niet dat daar nog verbetering in komt. Integendeel. Twitter’s gebruikers lopen weg en de organisatie zelf doet nog steeds te weinig om trollen en haters te weren. Ik geef ze nog een jaar of twee en dan is Twitter zo dood als MySpace. Dus ja, je hebt groot gelijk, maar het zal daar niet beter worden. #jammermaarhelaas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.