Van uitsluiting naar meetellen

Wie in de bijstand zit en voor een paar uur per week aan de slag kan, wordt gestraft doordat het verdiende geld in mindering gebracht wordt op de bijstand. Diezelfde persoon is wel verplicht om per dag drie uur te reizen om te gaan werken, zodra de gemeente dit eist. De reiskosten worden niet aangevuld vanuit de bijstand. De netto opbrengsten van het verplicht aan te nemen werk zijn vaker niet dan wel een vooruitgang.

De straffen die staan op het niet aannemen van passend werk zijn ingrijpend. Even ingrijpend als de verwachting dat men zal verhuizen als het werk zich niet aandient binnen 3 uur woon-werk verkeer.

De Participatiewet schrijft voor dat wie niet meedoet, minder geld krijgt. Dat heeft met meedoen weinig meer te maken. Het is een uitsluitingswet geworden, waardoor talloze mensen in een vicieuze cirkel terecht komen.

Daarom zet de Vrijzinnige Partij zich in voor het Onvoorwaardelijk Basisinkomen. Een bedrag van 800 euro per maand, voor iedereen van 18 jaar en ouder. Een samenleving waarin voor iedereen de basis gelijk is, is een menswaardige samenleving.  Geen uitsluiting meer, een einde aan de armoedeval  en vrije keuze voor iedereen. Omdat iedereen meetelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.