Uit respect

Respect is meer dan één minuut stilte. Medeleven duurt langer dan een door een gemeente georganiseerde demonstratie. Samenleven bestaat uit meer dan een Moskee in je wijk gedogen. Alleen “verontwaardiging”, daar zijn we heel duidelijk in als Nederlanders. We kiezen uit het nieuws de voor ons meest schokkende feiten. Of we laten het ons voorschotelen. In totale massa hysterie grijpen we het ongrijpbare aan om de straat op te gaan. Ineens is vrijheid van meningsuiting ons belangrijkste goed. Maar wat als een moslim zegt: ik schijt op jullie God en al jullie vrouwen zien eruit als hoeren. Dan is dat geen vrijheid van meningsuiting, dan is het een bedreiging van onze Joods Christelijke normen. Er bestaat geen vrijheid van meningsuiting. Net zomin als het bestaat dat binnen dezelfde samenleving alle leden gelijkwaardig zijn en ook zo gerespecteerd worden.

Denk je wel eens na over respect als je toetert omdat degene voor je vergeet gas te geven bij een groen stoplicht? Of als je nog even snel de laatste parkeerplaats inschiet, jammer voor de ander. Denk je wel eens na over vrijheid van meningsuiting als je niet durft te zeggen dat je kind in een blankere wijk naar school gaat? Heb je ook wel eens schijt aan de buren als je om half 11 ’s avonds toch echt nog even moet boren om dat plankje op te hangen? Het draait allemaal om respect. Maar vooral om respect krijgen. Op een terrasje zitten en het winkelend publiek van onder tot boven afzeiken wordt als een leuk en normaal tijdverdrijf gezien. Vind je dat normaal? Dat je iemand die je niet kent beoordeelt op de dingen die je alleen maar ziet? Of vind je het normaal om mensen te beoordelen op basis van wat je over ze gehoord hebt? Of wat je gehoord hebt over mensen die erop lijken?

Wat is een mening eigenlijk? En mag iedereen die zomaar hebben, laat staan uiten? Als je mening gevormd wordt door je opvoeding en je omgeving, kun je die mening dan zomaar droppen in een ander milieu? Is het toegestaan om mensen, denkbeelden, religies belachelijk te maken, omdat ze lijnrecht tegenover die van jou staan? Volgens mij niet. En dat is mijn mening. Daar kom ik vrij voor uit. Ik vind dat niemand belachelijk gemaakt hoort te worden. Geen mens, geen God geen gebeurtenis. Dat iedereen de straat op gaat met zijn #jesuischarlie bordje. Dat raakt me. Dat het met een natte vinger geschreven is in het vuil van een vrachtwagen die ik inhaalde donderdagochtend, dat raakt me ook. Ik vind het mooi om te zien dat mensen bereid zijn op te staan voor hun rechten. Ik zou ook graag zien dat deze mensen, en alle anderen, de rechten van anderen zouden respecteren. En dat is niet alleen het recht op vrijheid van meningsuiting, maar ook het recht om niet geschoffeerd en belachelijk gemaakt te worden.

Eén reactie

  1. Mustafa

    http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2015/01/de_schaamteloze_meelopers_in_d.html

    MIJN REACTIE:
    Het is toch goed dat leiders van Islamitische landen meelopen tegen terrorisme? Het is toch duidelijk dat deze leiders afstand nemen van terrorisme! Als ze dat niet hadden gedaan was het ook niet goed. Wat GeenStijl en de meeste lezers van GeenStijl moeten begrijpen, is dat terrorisme geen geloof, religie of etnische afkomst heeft. De neergeschoten politie agent noemt Ahmed. IS vermoord Moslims in Iraq en Sirië. Dat neemt niet weg dat een gewone Moslim niet blij is met de gepubliceerde Muhammed-cartoons, maar daarvoor hoeft niemand neergeschoten te worden. Wie weet, start er nu een empathie-gold door iedereen en kan men iedereen met gerust laten in zijn eigen geloof, cultuur, taal en manier van leven; zoals het hoort in een vrije democratie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.