Taart zonder zuivel en suiker, feesttaarten deel 2.

En zonder taart. Hoezo, zonder taart? Nou, ik dacht dat ik tussen al het zoete geweld wel het recept zou kunnen plaatsen van de taart zonder zuivel en suiker.


Gezonde taart

Zonder kleurstoffen, ook nog glutenvrij indien nodig. Mét: banaan, vijgen, wortel, ei, amandelmeel, haver en nog zo een paar dingen. Waarvan ik de verhoudingen niet meer weet omdat ik het basisrecept niet terug kan vinden. Ik heb deze taart twee keer gemaakt en hij is ook twee keer gelukt, daarom leek het me niet nodig om het recept zorgvuldig op te slaan. Ik dacht ook, dit recept ga ik zo snel mogelijk delen want ik ken wel een aantal mensen die deze taart ook willen maken/eten. Je raadt het al… zo snel mogelijk, dat duurt al gauw een paar maanden. En zo maar wat roepen.. dat weet ik ook niet hoor. Sta je daar, in je keuken, tot je ellebogen in de geprakte banaan en dan blijkt het recept niet te kloppen. Ik wilde netjes, met maten en hoeveelheden en een baktijd, uitleggen hoe je deze ontzettend lekkere taart zonder zuivel en suiker maakt.


Het recept nog een keer maken! Dat zou de oplossing voor alles zijn. Los van de vijgen misschien is dit echt een keukenkasttaart. Waarvoor de ingrediënten eigenlijk altijd wel in huis zijn. Maar ja.. in verband met de aanstaande verhuizing (grote keuken, mega oven, jeej bakken!) heb ik de bakspullen alvast ingepakt. En die mochten ook al in het nieuwe huis opgeslagen worden. Ik wist dat ik er spijt van zou krijgen.


Maar oké, je klikt niet voor niks op deze link. Dus wat ik kan doen is je de ingrediënten geven en een idee van wat je ongeveer moet doen. Dan is het aan jou om op te letten of de verhoudingen kloppen en er zelf iets van te bakken. Misschien is dit niet handig als het je eerste taart is. In den beginne volge men recepten! Goeie recepten, niet het onderstaande recept! En nauwkeurig. Doe nou maar, dan lukken dingen. Als je al meer gebakken hebt, en/of heel eigenwijs bent. En/of ook graag de experimenteersels eet, ja dan.. dan zou je het kunnen proberen en ik denk dat het nog lekker wordt ook. Als het mislukt, klagen mag. Al kan ik er weinig aan veranderen. Als het wél lukt… deel je dan je recept in de reacties? Dat zou leuk zijn.


Nou, hier komt ie dan:

Het halve recept voor taart zonder zuivel en suiker:

Wat heb je nodig:

 • 2 rijpe bananen
 • 2 a 3 eieren
 • zelfrijzend bakmeel (200 gram?) OF
 • een mengsel van amandelmeel, havermeel, boekweit, naar keuze (wel bakpoeder toevoegen)
 • grote winterpeen
 • 12 gedroogde vijgen
 • kaneel
 • koekkruiden als je dat lekker vindt
 • kokosrasp vers of gedroogd
 • olie
 • bakvorm
 • bakpapier

Gezonde taartWat moet je doen:

Pureer, rasp, prak en kluts eieren, banaan, wortel en vijgen door elkaar. De volgorde maakt niet uit. Nee, echt niet. Als je heel lui bent gooi je alles in een hoge maatbeker (behalve het meel en bakpoeder) en zet je daar de staafmixer op. Werkt prima. Dan voeg je het natte mengsel aan het meel toe, kijk even wat je ervan vindt na een poosje mengen. Het blijft plakkerig en ziet eruit alsof je er een muur mee kunt bouwen, iets dikker dan cement. Vergeet het bakpoeder niet, op het zakje staat hoeveel je nodig hebt per hoeveelheid meel. Als je verse kokosrasp gebruikt dan heb je meer meel nodig, als je bananen heel groot zijn ook. Als je eieren heel klein zijn, gebruik er dan drie. Kijk gewoon even hoe het eruit ziet. Het wordt een beslag, geen deeg. Voeg naar smaak kaneel of koekkruiden toe of allebei. Ik vind bakpoeder altijd erg zout van zichzelf, dus ik voeg geen extra suiker toe. Beetje limoensap kan er nog bij. Of zest. Of appelsap als je mengel te vast is. Als je wel eens een bananenbrood hebt gebakken dan lukt dit ook. Maak anders eerst een bananenbrood. 😉

Verwarm je oven voor, ik denk dat ik de mijne op 170 graden heb gezet. Hier thuis de meest gebruikte temperatuur bij taarten en cakes, maar dat verschilt per oven. Vet een bakblik in met olie, ik leg altijd een laagje bakpapier op de bodem. Dat vet je ook in. Of niet, maakt voor het lossen van de taart niet uit. Het maakt wel uit als je de binnenkant van de vorm wilt bestrooien met kokosrasp. Daarmee krijg je een mooi laagje op de taart. Oké, beslag in de vorm. Je kunt de bovenkant nog versieren met plakjes banaan, die je met losgeklopt ei bestrijkt voor de glans. Dan de oven in. Ik denk een minuut of 40. Maar controleer na een half uur met een prikker hoe gaat de taart is. (Dit hoef ik niet uit te leggen toch? Ik bedoel, als je al zo ver gelezen hebt dan weet je heus wel wat je doet) Als je taart gaar is, een paar minuutjes in de vorm laten afkoelen en dan lossen. Het resultaat is zoet, en steviger van structuur dan cake of biscuit.

Durf je het aan? Succes! Zodra mijn bakspullen zijn uitgepakt en het stof is gaan liggen ga ik deze taart nog een keer maken en dan schrijf ik meteen het recept op.

Een taart met suiker en kleurstoffen en meer van dat? Die vind je hier, samen met het waarom van taart zonder zuivel en suiker.

 

 

 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven