Objectofilie

Het heet “objectofilie” en het betekent dat je je aangetrokken voelt tot voorwerpen. Vanaf het moment dat ik dit gevoel voor het eerst kreeg wist ik dat ik het ging googelen en er een stukje over zou schrijven.

Je kunt het met vanalles hebben. En meestal is het vrij onschuldig. Als je het hebt met schoenen bijvoorbeeld, horloges, dure auto’s of een vrachtwagen. Iedereen vindt wel eens iets mooi. Of heel mooi. Of verzamelt iets. Wat met schoenen dan weer beter gaat dan met dure auto’s. Er zijn ook mensen die trouwen met voorwerpen. Zo is de Eiffeltoren al in het huwelijksbootje gestapt en de Chinese Muur ook. Nu maar hopen dat ze trouw blijven.

En dat is echt waar hè, want ik heb ’t allemaal van Google. Nee, maar nu even alle gekheid op een stokje. Ik heb ook een affectie voor een object. Een grote genegenheid. Sinds kort heb ik namelijk warme gevoelens voor mijn step. Eerst had ik het voor alle steps. Omdat ik vond dat ze allemaal op elkaar leken. Toen ik beter ging kijken en een paar proefrondjes stepte bleef er één step over die ik het mooiste vond. Een BCS uit Italië. Ja natuurlijk moest het Italië zijn! Een paar jaar geleden had ik eenzelfde objectliefde voor een andere Italiaanse tweewieler. Mijn Ducati Monster die ik helaas van de hand moest doen. Maar heej, daar hoef ik nu niet meer over in te zitten. Want ik heb een step en een step is cool en van steppen word je blij. Step1

Echt blij hè! Want als ik ergens step moeten mensen lachen als ze me zien. En niet omdat ze me uitlachen, maar omdat het er gewoon leuk uitziet. Misschien is koddig wel het juiste woord. Voor deze step dan hè, omdat ie zo kort is. En ik word er heel erg blij van omdat ik het kan. Want met mijn overflexibele banden en gewrichten is het niet vanzelfsprekend dat ik een sport zomaar kan doen. Tel daarbij mijn hysterische geschiedenis aan knie operaties op en je weet dat dit echt vrij uitzonderlijk is. Oh ja, en mijn volkomen gebrek aan fanatisme voor teamsporten. Dat maakt het ook niet makkelijk om iets leuks te vinden om te doen. Winnen of verliezen is voor mij totaal onbelangrijk, dat is natuurlijk niet leuk voor teamgenoten.

Maar steppen kan ik dus wel. Met rugklachten, met bionische knieën, met de conditie van een astmatisch konijn. Ik dácht dat ik het niet kon. Tot ik een proefrondje mocht maken. Er was in Tiel een culturele markt en de stepvereniging “Steppen in de Betuwe” presenteerde zich daar. Ik voelde me aangetrokken door het ontwerp van de steps en ik wist dat vroeger Herman Brood ook een step had. Steps vond ik dus sowieso al cool. Maar ik keek naar de steps en dacht: dat kan ik toch niet. Dat soort gedachten worden op den duur een gewoonte. Gelukkig namen de mensen van de vereniging daar geen genoegen mee. Ze zagen me kijken, en ze herkenden de blik. Dat glazige, begerige… En voor ik het wist stond ik op een step en mocht ik een rondje en toen is het dus gebeurd. Ik werd verliefd op de step en op het steppen. Beladen met folders en hoopvol gestemd ging ik naar huis.

Dat was op een zondag. De dinsdag erna stepte ik met de vereniging mee op een leenstep. Op vrijdag kocht ik mijn eigen step, ging steppen (en dood van de spierpijn). Op zaterdag ging ik nog veel meer steppen, dit keer met mijn zoon. En ook dat was één groot feest. Ik stepte dwars door de spierpijn heen en vanaf dat moment:

–  Mag de step lekker binnen staan, in de gang.

– Stap ik bijna nooit meer op de fiets, die zo zwaar is. En zo lomp. En helemaal niks heeft van het frivole karakter van de step die nog geen 7 kilo weegt.

– Ga ik één keer per week steppen met de mensen van de stepvereniging. Die vreselijk veel geduld hebben, omstebeurt met mij in de achterhoede steppen. Die de mooiste routes weten te maken in en rond Tiel. Mensen die wel sportief zijn maar niet zo dat de vellen erbij hangen. Mensen die van een grapje houden. Mensen die voor elkaar klaar staan. En bovenal, mensen met een bijzondere afwijking. Een afwijking die objectofilie heet. De bijzondere liefde voor de step.

kijk, hier zitten ze, al die leuke mensen: www.steppenindebetuwe.nl

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.