Niks doen. Doe het lekker zelf.

  Ik blijk tot veel in staat, behalve niks doen. Er zijn drie weken verstreken sinds mijn vorige stukje hier te lezen was. Wie het gelezen heeft (en zo niet, klik op het woord "hier" in de vorige zin, dan opent het stukje in een nieuw tabblad) weet dat ik nog één vrije week te gaan heb. De laatste van mijn 'grote herfstvakantie'.

Niks doen

Ja, dat was het plan. Dat ik ook een beetje niks doen zou inplannen. Nou, haha. Dat is denk ik één keer gelukt, en wel voor een half uur. Anyway, niks doen is afgevinkt, doorgehaald en weggestreept. Niks doen is nu eenmaal niet mijn natuurlijke staat. Gelukkig vindt Ignaas Devisch dat dat ook helemaal niet nodig is om een goed mens te zijn. Al die balans, al die power yoga, al die pogingen om maar weer snel zen te worden, nergens voor nodig. Hij schreef er een boek over: http://www.debezigebij.nl/boeken/rusteloosheid/. Dus iedereen die tegen mij zegt: "Weet je wat jij zou moeten doen? Jij zou eens even wat rustiger aan moeten doen." Daar kan ik tegen zeggen: "Doe lekker zelf rustig aan en haal die vinger uit mijn gezicht."

Of hoe zeg je dat beter?

Ik zou natuurlijk ook eerst even bij mezelf te rade kunnen gaan wat zo'n boodschap met mij doet. Goedbedoeld advies, waar ik niet op zit te wachten en waar ik niks mee ga doen. Ja, wat doet het met mij? Ik voel dat ik geagiteerd raak, ik voel wantrouwen ten opzichte van degene die mij het advies geeft (want deze persoon kent mij blijkbaar toch niet zo goed) ik ben verbaasd en ook word ik er onzeker van. Allemaal gevoelens die ontstaan door 'onvervulde behoeften' aan mijn kant. Ik heb behoefte aan begrip en autonomie, ik wil graag de ruimte krijgen die ik nodig heb om te doen wat ik graag wil. Ik heb nu eenmaal een grote behoefte om mijzelf te ontwikkelen, om te leren en te groeien. En door opgelegde rust kom ik aan deze behoeften niet toe. Mijn behoefte aan rust is een heel stuk kleiner dan de bovengenoemde behoeften.

Wat is belangrijk?

Nu ik weet wat ik belangrijk vind en waar ik gelukkig van word, kan ik vanuit mezelf reageren op het advies om 'het eens rustiger aan te gaan doen.' Ik zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: "Ik hoor je zeggen dat ik het wat rustiger aan moet doen. Mijn behoefte aan rust is op dit moment minder groot dan mijn behoefte aan bijvoorbeeld groei en ontwikkeling. Als ik je vraag om begrip hiervoor, hoe is dat voor jou?" Nu heeft de ander alle ruimte om te reageren op mijn verzoek om begrip. Zonder dat we in discussie gaan over de noodzaak van rust, zonder dat ik de bal terugkaats, zonder dat het gesprek spaak loopt. Dat heb ik geleerd, in vier cursusdagen "verbindende communicatie" ook wel "geweldloze communicatie" genoemd. En misschien is mijn voorbeeld niet helemaal volledig, ik had bijvoorbeeld nog mijn gevoelens erbij kunnen noemen, maar zoals het hierboven staat: HET WERKT.

Geweldloze communicatie is geweldig!

Want je kunt het in je eentje doen. En je kunt erin blijven leren. Ja, inderdaad... eentje moet de verstandigste zijn. Eentje moet het op zich nemen om te beginnen de angel uit conversaties te halen. En weet je wat? Dan profiteren beide ervan. Is dat erg? Nee, dat is geweldig. Het valt te leren, je kunt meteen beginnen met oefenen en je zult ook meteen zien wat het je oplevert. Dat niet alle gesprekken hoeven te eindigen met je gelijk halen, dat je van je onderwerp af kunt stappen om naar de ander te luisteren. Om de behoeften van de ander boven tafel te krijgen en met elkaar in verbinding te blijven. Dan kun je altijd op een later moment terug naar je onderwerp, zonder dat er schade is ontstaan. Ik heb geleerd wat de basis van communicatie is, die is werkelijk niet zo ingewikkeld. Het moeilijkst is om bij de communicatie te komen. Om alles weg te laten wat de communicatie verstoort. Als je er meer over wil weten, klik hier.

En wat nog meer?

Nog veel meer! Zoveel zelfs dat ik daar een apart bericht aan ga wijden. Misschien wel twee. Kom snel terug voor meer!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven