Muziekliefhebbers stemmen op 432 Herz

Het aantal trillingen per seconde dat door menselijk of instrumentaal geluid wordt voortgebracht bepaalt de klank van het geluid. Hoe hoger het aantal trillingen, de frequentie, hoe hoger het geluid.

In het midden van de 19e eeuw is de grondtoon, ofwel de basisfrequentie, veranderd. Van 432 Herz naar 440. Het aantal trillingen per seconde steeg met 8. Door internationale afspraken, die nog steeds met veel verzinsels zijn omgeven, werd uiteindelijk 440 Herz de standaard frequentie voor zang en instrument.

Sindsdien hebben musici, liefhebbers, natuurkundigen en artsen zich verzet tegen deze wijziging. 440 Herz komt niet overeen met een natuurlijke klank. Voor het getrainde oor klinkt de muziek morsig, omdat de klanken te dicht op elkaar liggen. Dit zou agressie opwekken, tot hartritme stoornissen aan toe.

Er zijn studies op ieder niveau, binnen iedere vakgroep, die pleiten voor de herinvoer van 432 Herz als grondtoon voor de muziek. Maar een studie is maar een studie, en voor er iets met de uitkomst gedaan kan worden zal de politiek dit onderwerp serieus moeten nemen.

En dat is precies wat de Vrijzinnige Partij doet. Zij pleiten voor de herinvoer van 432 Herz. Als enige. Musici en liefhebbers kennen het belang. Zij stemmen liever op 432 Herz. Op 15 maart kan er gestemd worden. Op Lijst 18, Vrijzinnige Partij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.