Jeugdzorg

Wat als je kind uit huis geplaatst dreigt te worden? Wat als je door instanties naar de zijlijn wordt gedirigeerd, er van alles mis gaat en je als ouder niet gehoord wordt? Wat als de uit huis plaatsing niet terecht is?

Dan niks. Dan is het rapport van de Raad voor Kinderbescherming leidend, ongeacht of wat daar in staat de waarheid is. De rechter baseert zich op het rapport, de ouder of ouders staan machteloos en het kind komt terecht in de waanzin van instellingen en pleegzorg.

Gemeenten kunnen de vraag naar jeugdzorg niet meer aan. Overal is het geld op. De kinderen zijn de dupe en de ouders hebben het nakijken.

Dat er iets moet veranderen staat vast. Maar wat? De hulpverleners die hun best willen doen beschikken niet meer over de middelen om dit te doen. De gemeenten die hun best willen doen raken te snel door hun budget heen. De ouders die hun best willen doen worden van het kastje naar de muur gestuurd.

Een klein sprankje hoop is er wel. Op 23 februari, stemde de Tweede Kamer in met twee moties van Kamerlid Klein. Met daarin ten eerste het verzoek of de regering wil overwegen een onafhankelijke onderzoeksrechter te betrekken bij de waarheidsvinding over uithuisplaatsingen. Deze rechter kan wél onderzoek doen naar de juistheid van de rapporten. En nieuw onderzoek laten doen. Zodat er meer feiten komen, en vooral, meer waarheid. De tweede motie gaat over het onder ede laten horen van gezinsvoogden in de rechtszaal. Daarmee worden gezinsvoogden verplicht de waarheid te spreken. Hoe bizar het ook klinkt, dat het nog niet gebeurde, dat het nodig is, het is nodig. Hoognodig.

Hopelijk staat hiermee de deur naar een veilig thuis voor alle kinderen een beetje verder open. Het is een stap in de goede richting, en als het aan Norbert Klein van de Vrijzinnige Partij ligt niet de laatste stap. Een kinderadvocaat, om de stem van het kind niet verloren te laten is hopelijk de volgende stap op weg naar een betere jeugdzorg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.