Hart en ziel

“Eej, wat is dat onder je arm?” En ik denk: “wat een rare vraag,” maar ik kijk toch. En ik zeg: “dat is mijn ziel.” Ik had mijn ziel nog nooit gezien, maar ik wist meteen dat het niks anders kon zijn. Ik had er zelf helemaal geen erg in, dat ik er zo mee liep. “Is ‘ie te koop?” vraagt de snuiter. Een rare snuiter, ook dat nog. En ik vraag me af: “Hoe kom ik hier? Hoe ben ik hier beland? Ik ken hier niemand, ik loop maar wat. Niet eens echt ergens heen. Ik heb hier niks te zoeken, want waar ik vandaan kom verloor ik mijn hart. Ik kijk op van mijn overpeinzing en zie de rare snuiter naar me kijken. Kwijlt ie nou? “Wat wil je van me?” vraag ik. En misschien klinkt het niet vriendelijk. De snuiter stapt bijna achteruit van de stoep. Maar hij herstelt zich razendsnel en komt een paar passen dichterbij, iets te dichtbij. Hij stinkt een beetje. Hij wijst naar mijn ziel en zegt: “Dat, dat wil ik van je. Jij hebt hem niet meer nodig en ik zal er goed voor betalen.” “Hoezo heb ik ‘m niet meer nodig?” vraag ik en ik klem mijn ziel wat steviger vast. “Omdat je geen hart meer hebt,” zegt de snuiter luid. Zijn stem slaat ervan over. “Omdat je je hart al bent verloren en je weet niet meer waar je ’t zoeken moet. Geef me die ziel nou maar, want zonder hart heb je er niks meer aan. Ik heb geld, ik betaal meteen.” En ik denk: “Ho es, wacht eens even. Al loop ik hier met mijn ziel onder mijn arm omdat ik mijn hart verloor, dat betekent niet dat mijn hart verloren is.” En ik zeg: “Nee! Ga weg engerd, met je geld en je gekwijl! Ik wil je geld niet, waar mijn hart is gaat je niks aan en mijn ziel krijg je niét!” Alsof de angst en woede me vleugels geven snel ik weg. En ik ren en ik vlieg en als ik uiteindelijk buiten adem moet stoppen voel ik iets bonken in mijn lijf. Mijn hart! Het is terug! En met hart en ziel haast ik me verder, naar jou. Bij wie mijn ziel veilig is en mijn hart niet verloren. Waar liefde is om te delen, met hart en ziel. Want waar delen vermenigvuldigen is, gaat niets verloren.

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.