Flexibele AOW

“Iedereen wil oud worden, maar niemand wil het zijn.” “Je gezondheid is het belangrijkste.” En: “je bent zo jong als je jezelf voelt.”

Zomaar een paar alledaagse uitdrukkingen, die we bijna uit automatisme zeggen.  Maar wat is dat dan? Oud worden? Wat is gezondheid? Hoe willen we oud worden en op welke manier kunnen we ons jong voelen?

We worden steeds ouder in Nederland. Maar de jaren die we er aan het eind bij krijgen zijn vaak de jaren die gepaard gaan met ernstig beperkende ongemakken. Aandoeningen,  verminderde financiële zekerheid. En de stijgende noodzaak steeds meer zelf te regelen en langer zelfstandig te blijven. Tegelijkertijd blijft de AOW leeftijd maar oplopen.

Dit zal op termijn inhouden dat er steeds meer mensen uit het arbeidsproces wegvallen doordat de AOW leeftijd de “gezonde leeftijd” gaat overschrijden. Het idee om na een arbeidzaam leven te genieten van een welverdiend pensioen lijken we achter ons te moeten laten.

De 50+ partij heeft hier duidelijk stelling in genomen. De AOW leeftijd moet weer terug naar 65 jaar, anders willen ze geen regeringspartij zijn. Geen jaar later, geen jaar eerder. Of dat voor iedereen haalbaar of zelfs wenselijk zal zijn is nog zeer de vraag. Een veel beter idee zou zijn om de AOW leeftijd flexibel te maken. Waardoor mensen zelf de keuze kunnen maken wanneer ze willen stoppen met werken. Hoe langer iemand doorwerkt, hoe hoger de AOW. Als iemand eerder wil stoppen met werken, dan kan dat, dat mag. In de wetenschap dat het AOW bedrag lager uit zal vallen.

De Vrijzinnige Partij is hierin initiatiefnemer. Al sinds 2013 maakt kamerlid Norbert Klein zich sterk voor deze vrije keuze. Vanuit het gedachtegoed dat de mens meer gebaat is bij vrijheid en verantwoordelijkheid, dan regels en beperkingen.  Met de verkiezingen in zicht spreken steeds meer politieke partijen zich uit vóór het flexibele pensioen. Het initiatiefwetsvoorstel van Klein dat op 25 januari in de Tweede Kamer behandeld werd kon op brede steun rekenen.

Op termijn wil Klein zelfs, als lijsttrekker van de Vrijzinnige Partij, de AOW vervangen door een onvoorwaardelijk basisinkomen. Dat mensen nog meer keuzevrijheid geeft, niemand uitsluit en heel veel bureaucratische rompslomp weg zal nemen.

Niet iedereen is hetzelfde, maar we willen wel vaak dezelfde dingen. Gezond ouder worden, met plezier naar ons werk. En genieten van vrije tijd. Met een basisinkomen dat voor iedereen gelijk is, kan iedereen zijn eigen keuzes maken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.