De Snortel, welkome aanvulling op het assortiment.

Hoera voor de Snortel! Wat een fantastisch product en een welkome aanvulling op het assortiment vervangingsproducten in de supermarkt. Stel je eens voor, dat ook mensen die normaal geen groente kunnen of willen eten, nu een fijn gevuld bordje voor zich hebben. Waren het jarenlang de vegetariërs die het monopolie leken te hebben in de vervangingsmarkt, nu is de beurt aan de vleeseters. Waar kijken we nu eigenlijk naar? Wel, het is een vleesproduct in de vorm van een wortel. Jawel! Speciaal voor al die mensen die het jarenlang moesten doen met een leeg plekje op hun bord. Het plekje waar andere mensen hun groenten prakken. Dat plekje kan nu opgevuld worden. Nooit meer de uitzondering zijn aan tafel. Wil je geen groenten eten? Geen probleem. De Snortel lost het voor je op. Een vol bord voor iedereen.

Dat is gek hè? Je groenten vervangen door iets anders. Net doen alsof je een wortel eet. Die geen wortel is. Waarom zou je? Ik heb geen idee en ik denk dat je het niet zou moeten doen. De Snortel is natuurlijk gebaseerd op de producten van de Vegetarische Slager. Wat net zo'n stomme naam is als de Carnetarische Groentenboer.

Vegetariërs slachten niet, gaan niet naar een slager. Kortom: vegetariërs eten geen vlees. En "hoera" voor de vegetariërs hè, laat ik voorop stellen dat minder of geen vlees eten een heilzame uitwerking heeft op onze planeet. Vlees is moord, dat is zonder meer waar. Al ben ik daar zelf niet zo verschrikkelijk van onder de indruk. Melk is net zo goed moord, eieren ook. Ook daar denk ik heus wel eens aan, maar het beïnvloedt verder mijn handelen niet. En ja, ik ben me er ter dege van bewust dat een speklapje ooit een levend dier was. En wat ervoor nodig is om dat spek op mijn bord te krijgen. Ik weet. Maar ik denk dan ook:

Ja jongens, zonder spek, geen respekt. Zo is het ook.

Maar nu terug naar de Snortel. Dat is eigenlijk best een belachelijk ding. Waarom zou je iets willen eten dat eruit ziet als een groente, als je helemaal geen groente wil eten? Zo denk ik ook over de vleeschproducten van de Vegetarische Slager. Het gehackt, het speck, de kcip, de worsxt, of hoe het dan ook maar allemaal mag heten. Het is allemaal even belachelijk. En waarom? Waarom moeten er namen bedacht worden voor producten die niet zijn wat ze zijn zodat we kunnen denken dat het is wat het lijkt? Ja, die is ingewikkeld. Waar het op neer komt... De marketingmachine van de Vegetarische Slager heeft overal worst aan. Aan ons gezond verstand, aan de emoties van vegetariërs, en aan de reclamecodes. Minder vlees eten? Prima. Helemaal geen vlees meer eten? Nog beter. Veganist worden? Jij wint! Maar dingen eten die op vlees lijken, naar vlees heten, smaken zoals vlees, OMDAT je minder of geen vlees wilt eten? WAAROM? Heb je zo weinig fantasie dat jouw vleesloze dag bestaat uit exact dezelfde pastasaus, met dezelfde e-nummers uit hetzelfde smerige pakje, maar wél met gehackt van lupinemeel of soja? WAAROM? Bedenk eens iets nieuws, iets waar je gewoon geen vlees en ook geen vervanger voor nodig hebt. Dat kan gewoon. Hele volksstammen doen het. Misschien dat we dan een keer wennen aan écht minder vlees eten. Dat dan het vleessentiment er een beetje af gaat. Dat je niet het idee hebt "dat er toch iets ontbreekt op je bord" als je een dag geen vlees eet. We houden onszelf voor de gek. De Vegetarische Slager spint er garen bij. Knap gedaan hoor, het is een bloeiend bedrijf en er wordt door hun inspanningen inderdaad minder vlees gegeten. Dat is goed! En het is stom. Kunnen we nou echt niet iets beters verzinnen dan afwachten tot we voor de gek worden gehouden? Met een Snortel bijvoorbeeld? Ga de keuken in. Met peulvruchten, met seitan, doe het zelf. Experimenteer eens wat. Maar eet geen nepvlees omdat je geen echt wilt eten en je te lui bent om zelf iets beters te verzinnen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven