De baby en de eenzaamheid.

De buurman brult,

de buurvrouw gilt.

En de baby huilt.

Met dit gedicht wilde ik mijn nieuwe bundel beginnen. Maar vooralsnog heb ik meer titels verzonnen dan gedichten geschreven. In het kader van klein herkenbaar leed dacht ik aan: “leuker wordt het niet”, “Poëzie en wat dies meer zij” of de wat meer persoonlijke titel: “Sterb Hund, sterb.”

En in de bundel zouden dan gedichten komen die herkenbaar zijn. Hondenpoep, bladblazers, onverdraagzaamheid, klaar overs. En de altijd schreeuwende buren. Van die buren waar, als je er en public over klaagt, iederéén naast lijkt te wonen. Er wordt wat afgeschreeuwd in onze woonwijken. Maar gelukkig alleen bij de buren.

Ook een herkenbaar thema, maar dan in de marge, is eenzaamheid. Van het soort waar niemand rond voor uitkomt. Maar wel het soort dat de meeste likes en retweets oplevert als ik er iets over post. Als ik thuiskom, in mijn eentje. En ik doe de achterdeur open, want de zon schijnt. Dan hoor ik de buren. Mijn god. En de deur gaat weer dicht.

In je eentje valt er een hoop minder te schreeuwen. Behalve als de kinderen er zijn. Maar dan ben ik dus niet alleen. Dan ben ik wel eens moe, na een dag werken en ander gedoe. Dan schreeuw ik wel eens. Om stomme dingen. Hoewel een glas ranja dat om gaat best heel erg is. Maar zó erg? Nee, zo erg niet.

Toch kan ik dan heel erg uitkijken, naar het moment dat ik niks meer hoef. Dat de kinderen slapen, alles netjes is. Of toch zo’n beetje. Als het brood is gesmeerd en de volle wasmand in een hoekje is geduwd. Oh, wat kan ik daar aan toe zijn. Dan heb ik kaarsjes, pak ik wijn. Ik kijk om me heen en denk: “Hè lekker, even rust.” Ik kijk nog een keer en denk: “Hè nou. Best lekker toch?” En na een minuut of tien denk ik: “Godsamme, daar zit ik dan.” Eindelijk rust, eindelijk in mijn eentje. Lekker doen wat ik zelf wil. Al heb ik nergens puf meer voor.

En net als ik denk: “Weer een avond alleen…” hoor ik de buren..

De buurman brult,

de buurvrouw gilt.

En de baby huilt

en de baby huilt

en de baby huilt

en de baby huilt

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.