Borsten en ander fraais

Borsten ja, en ander fraais. BH's bijvoorbeeld, maar hoeveel BH's moet je passen tot je de juiste vindt? En er met gemak een tientje of 5 aan uitgeeft? Ik ben er nog niet achter.

De gemiddelde lingerie afdeling hangt er kleurig bij tegenwoordig. Tot je bij de grotere maten komt. Dan is de keus beperkt tot wit, grijs en zwart. En de altijd verschrikkelijke huidskleur natuurlijk. Die helemaal zo natuurlijk niet is. Bij Hennes en Maurits word ik verleid door strikjes, kant en mooie setjes. Hele corsetten liggen te wachten om mijn lichaam in te snoeren. Tot ze vanzelfsprekend niet dichtgaan aan de bovenkant. Oh ja denk ik dan, ik heb niet de gemiddelde H&M meisjes BH maat. Ik heb een hele gezellige maat. Wat ze vroeger dubbel D noemden. En dan wordt het lastig.

Ook bij Zeeman, die een hele gewone reclamecampagne voerde, met hele gewone mensen. Lang, kort, dik en dun. Met sproeten, piekhaar en allemaal waren ze even gelukkig. Want waarom? Ze droegen het nieuwe Funderwear. Fun voor iedereen! Nou, mooi niet. De fun bij Zeeman houdt ook op bij cup C. Een paar leuke broekjes met kangaroes erop heb ik wel gekocht. Voor bij mijn saaie zwarte Hema BH. Want die zijn dan nog betaalbaar.

Begrijp me niet verkeerd hoor, mijn borsten en ik zijn een zeer content trio. Al is lingerie kopen een uitdaging en verandert een onschuldig strandjurkje al snel in een peepshow. Dat is toch geen punt, zeggen de mannen. Ja, dat is het wel, ik wil ook gewoon een leuk jurkje aan of een bloesje dicht kunnen knopen. Ik ben namelijk ook nog wel eens aan het werk!

Ze zijn er wel hoor, de leukere grote maten BH. Voor de vrouw die dat voor zichzelf zo belangrijk vindt. Zo belangrijk dat ze er met gemak 80 euro aan uitgeeft. Zo'n vrouw ben ik niet, van 80 euro kan ik anderhalve week eten. Ook wel twee als dat nodig is. En een BH kun je niet eten, ik kan 'm hooguit als dubbele fruitschaal gebruiken. Mandarijntjes links, grapefruits rechts, dat werk.

Maar los van het geld, ben ik ook een beetje lingeriewinkel schuw. De uiterst verzorgde medewerksters, het licht, de pashokjes met spiegels waarin je dingen ziet kwabbelen die je eerst alleen nog maar voelde. De uiterst verzorgde medewerkster die het gordijntje openratst, terwijl ik net in de spiegel een haar op mijn kin ontdekt heb. "En, hoe zit 't?" vraagt ze opgewekt. "Niet zo hard!" denk ik, maar ik zeg: "ja nou, ik vind m een beetje strak." "Ja, maar dat hoort zo hoor, dat is omdat 'ie nieuw is," zegt de medewerkster terwijl ze naar mijn flodder BH kijkt, die op de grond is gegleden, "de BH die je nu aanhebt is natuurlijk wat losser gaan zitten in de loop der ... eh... tijd." En ik denk: jaren, in de loop der jaren. Want die ene BH die lekker zit, die draag je het vaakst. En dan kijk ik beschaamd naar de grond, waar de oude BH ligt. Met het wasetiketje dat door het jarenlang wassen niet eens meer leesbaar is. De medewerkster is zo'n dáme. En ik ben zo ik en eigenlijk had ik die riem niet op die broek moeten doen, en wat ziet die oude BH er ineens vreselijk uit. Ik laat me overhalen door de enthousiaste medewerkster die ongevraagd de riempjes al versteld heeft. Ik koop de BH!

En na een halve dag dragen neigt één borst uit de cup te rollen. Kijkt er niemand? Dan floep ik 'm er weer in. Even sjorren en dat zit weer als gegoten. Los van de prikkende stiksels en de snijdende bandjes. Misschien zijn die voorgevormde cups toch niet zo geschikt, in de winkel zag het er nog wel leuk uit, maar nu puilt het een beetje. En ik wil maar één ding: die BH moet uit, want anders zit ik 's avonds niet lekker. Nou ja, één ding, ik wil ook wel een paar BH's waaruit ik kan kiezen, op kleur en niet op comfort.

Een paar dagen geleden kreeg ik een kans en niet alleen ik. Mijn borsten ook! Ik mag komen passen bij Hunkemöller en een paar setjes meenemen om  uit te proberen. Met een uitgebreid pasadvies erbij. Nu hoef ik alleen nog maar mijn lingeriewinkelvrees aan de kant te zetten. Ik denk dat ik het kan. Ik kan het! Ik ga het doen! En ik ga jullie op de hoogte houden!

7 reacties

 1. Ondanks dat het een probleem is om een mooie bh met een fatsoenlijke prijs in die maat te kopen, vind ik het zo leuk en grappig geschreven Inge! Ik moest regelmatig zo lachen en zag het zo voor me. Halverwege wilde ik roepen “Ga toch naar Hunkemöller”, maar in de laatste alinea zag ik dat je die had gevonden. Ben benieuwd! En weet je dat er voor die verschrikkelijke huidskleur een goed alternatief is, namelijk donker roze/rood die schijnt niet door, zelfs niet onder een witte bloes van dunne stof.

 2. Leuk verhaal!! Ooit zag ik een aflevering van Ophra W. dat een beter het accent van je vollere lichaam op de goede punten kunt benadrukken! Idd. Ik koop sinds ca 10 jr. mijn BHs bij Sandra Bra in Utrecht. Gespecialiseerd in BHs / badpakken in alle maten en breedtes en prijzen.
  Publiek vanuit heel NL. En nee, Ik heb geen aandelen 😉
  2 bra’s per jaar is een tientje per maand. En je kleding staat beter waardoor je je beter voelt. Mij is het het waard!!

 3. Martine

  Herkenbaar! Ik leg ook elke maand geld opzij om eens per jaar twee bh’s van primadonna te kunnen kopen (die hebben ze ook bij hunckenmoller, dus check die als je er bent). En ik wil niet eens meer denken aan al het geld dat ik heb uitgegeven aan voedingsbh’s die ik vrijwel niet heb gedragen omdat ze zo rot zaten…. Mocht iemand nog een tip willen: met een klein beetje naaien tover je zo een normale bh (die dus wel fijn zit) om naar een voedingsbh 🙂

 4. Leonie

  Kijk eens bij Naron in Breda! Ze hebben ook een webshop (www.naron.nl). Speciaal voor grote(re) maten, allemaal heel kleurrijk en mooi (Freya is mijn favoriete merk), en ik slaag er voor 50 euro (je hoort mij niet zeggen dat het goedkoop is, maar een goede én leuke bh is belangrijk).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven